En halv är, tänk nu hur främmande, två tredjedelar av tre fjärdedelar.

-Piet Hein

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Funktionsstudier

I det här avsnittet kommer vi diskutera och studera funktioner. Vi tar upp lite nya begrepp som växande och avtagande. Vi kollar vad som som händer med en funktion när x växer. En exempeluppgift kan vara “För vilka x är funktionen f avtagande?”.

Vi kommer också använda våra nyvunna kunskaper om derivata för att undersöka funktioner. Med hjälp av derivata kan man hitta extrempunkter. Om man vet en funktions extrempunkter och nollställen kan man lätt skissa en graf för att lättare undersöka funktionen. Max- och min-punkt används väldigt ofta när man undersöker funktioner. Till exempel är det naturligt att fråga hur många enheter man bör producera per dag om produktionskostnaden beskrivs som en funktion av x.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.