Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Sannolikhetslära och kombinatorik

Detta kapitel inleds med rätt mycket repetition av den statistik och sannolikhetslära som vi får lära oss under statistikkapitlet i Matte B. Därtill tas begrepp som utfallsrum, händelse och komplementhändelse upp. Sedan fortsätter vi med repetition och nya information om likformig sannolikhetsfördelning och hur man kan utnyttja grafräknaren för att t.ex. simulera slumpmässiga tärnings- eller myntkast – helt enkelt kan grafräknaren slumpa fram siffror åt dig.

Utöver detta går vi också in på kombinatorik där vi behandlar multiplikationsprincipen, permutationer (nPr och n-fakultet) och hur du använder grafräknaren för beräkning av permutationer. Vi avslutar med att gå igenom kombinationer.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.