Matematik är vetenskapen där man inte vet vad man pratar om, inte ens om det man säger är sant.

-Bertrand Russel

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Satslogik och algoritmer

I kapitlet satslogik och algoritmer introducerar vi s.k. påståenden och på vilka olika sätt man kan kombinera (sätta samman) dessa med hjälp av logiska operatorer såsom “och” (konjuktion), “eller” (disjunktion), “icke” (negation) och “om…så” (implikation).
Påståendena kan antingen vara sanna eller falska. Beroende på vilken operator som binder samman flera påståenden och huruvida de olika påståendena är sanna eller inte så kan man se om det sammansatta påståendet är sant eller falskt.

Här introducerar vi även algoritmer som används för att bl.a. kunna programmera vår grafräknare. En algoritm är som ett slags recept eller instruktionslista på hur man löser en viss uppgift. Vi går in på de vanligaste kommandona på grafräknaren t.ex. Disp och Input – hur man hittar dem och vad de betyder.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.