En halv är, tänk nu hur främmande, två tredjedelar av tre fjärdedelar.

-Piet Hein

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Derivator

Gymnasiets sista del om derivator! Äntligen har vi kommit till delen med de ‘lite mer avancerade’ derivatorna där man till fullo får använda sig av allt man lärt sig hittills för att lösa. Tal där det svåraste oftast inte är själva deriveringen, men omskrivningen, för att förenkla till ett nytt uttryck som man faktiskt kan derivera för hand. Att använda sig av taktiken ‘brute force’ på ett problem är sällan den bästa lösningen, så oftast får man snitsa till det lite! Vi går här igenom de svårare deriveringsmetoderna: Produktderivering – hur man deriverar ett uttryck som innehåller multiplikation, Kvotderivering – hur man deriverar ett bråkuttryck. En annan deriveringsmetod som vi går igenom är Implicit Derivering som är riktigt häftigt, det är ett ypperligt exempel på hur man “thinking outside the box” för att lösa ett problem. Vi går också igenom hur man deriverar arc-funktionerna och logaritmisk derivering.

Som en fotnot tänkte vi nämna att vi för de intresserade också kommer visa hur man deriverar uttryck så som y = ln x, vilket faktiskt löses med Implicit Derivering.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer

  1. Sarah Kkhan
    17 januari 2011 @ 12:22

    HEJ!
    Tänk om jag hade sett detta tidigare? Jag började läsa matematik på Stockholms universitet (biomatematikprogrammet) Men fastnade rätt som det var i just detta “matte tänket” och på universitet är det inte många lärare som bryr sig om att eleven är ambitiös och skulle kunna komma igång med lite extra hjälp. Nu har jag själv lagt av matte delen men jag skulle hemskt gärna önska att ni på något sätt gick till matmatiska institutionen och hängde upp lite lappar att det finns sådan hemsida och räddade avhoppande elever (som tycker att starten är det läskigaste).
    Lycka till!