Det högsta graden av ren tanke tänks i matematik.

-Platon

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Om Matteguiden

Kort historik

Matteguiden.se var från början mitt projektarbete som alla tredjeårselever på gymnasiet måste göra. Jag som skriver detta heter Elin Ericsson och jag tog studenten år 2007 från CIS, Calmare internationella Skola. Min idé med denna hemsida tog form då jag själv en gång behövde hjälp med matten, men det fanns ingen som kunde hjälpa mig. Jag tänkte att detta projekt kunde bli en ganska kul grej, då jag har ett stort intresse för både matte och när det gäller att skapa hemsidor. Det var ju inte heller några problem att koppla det till min utbildning, naturvetenskapliga linjen.

Trots att jag slutade skolan 2007 och projektet var över för länge sen så valde jag att behålla matteguiden och t o m förbättra den. Anledningen var att jag inte bara ville kasta bort något jag hade lagt ner så sjukt mycket tid på. Jag märkte också ett ökat intresse från folk som behövde hjälp och ganska snart hade hemsidan lyckats nå folk även utanför Kalmar, bl a i Umeå, Stockholm och Gävle.

Januari 2010 inleddes ett samarbete mellan Matteguiden och fyra studenter på KTH; Tobias Nyholm, Simon Janghede, Joakim Carselind och Hannes Hagman. Kort därefter drog utvecklingen av hemsidan iväg på allvar. Matteguiden framtidssäkrades både genom att lämna plats för mer material och genom att bygga upp sidan på nytt så att den passar alla webläsare osv. Hemsidan delades vidare upp i 2 sektioner, en för gymnasiematematik och en för högskolematematik; kurserna Matte diskret och Matte F lades till och uppbyggandet av en grafräknarsektion började så smått.

Syftet med Matteguiden.se

Mycket utav matteguiden.se består ju som Du kanske ser av fakta, som förhoppningsvis ska hjälpa Dig. Det jag vill framhäva är att jag har skapat en plats där folk kan träffas och hjälpa varandra med olika matematiska problem inom gymnasiematten. Du behöver inte vara ett dugg intresserad av matte för att besöka den här sidan. Men behöver Du, så ska Du kunna ta hjälp av folk som tycker det är kul med matte oavsett vilket intresse Du har själv.

Matteguiden.se idag

I och med den utveckling Matteguiden gick igenom i och med samarbetet så har hemsidan idag växt till sig ordentligt. Under höstterminen 2012 stod ytterligare en sektion klar, nämligen sektionen för de som läser matematikkurserna som kom till i och med Gymnasiereformen 2011. Grafräknarsektionen har utvidgats och skapandet av nya matematikvideor är i full gång.
Utveckling är fortfarande vårt ledord!

Sedan april 2012 samarbetar Matteguiden nu också med läxhjälpsföretaget MyAcademy. Samarbetet kommer inte innebära några förändringar för Dig som besökare mer än att hemsidan byter grafisk profil. Jag ser vårt samarbete som något mycket positivt då det kretsar kring det gemensamma målet att elever i Sverige ska få mer och enklare hjälp med matematiken. Därtill öppnar detta samarbete upp för nya möjligheter till utveckling av Matteguiden.se som tidigare inte riktigt varit möjliga.

Framtiden

Min förhoppning är att Matteguiden ska fortsätta spridas över nätet och att den fyller sin funktion som en lättläst guide både inom gymnasiematten och högskolematten. Videosektionen är nu uppstartad och under utveckling. De nya mattekurserna i och med gymnasiereformen kommer att fyllas på allteftersom de släpps. Högskolesektionen är fortfarande bara i startgroparna, men jag hoppas på vidare utveckling inom en inte allt för avlägsen framtid.

Du är varmt välkommen att kontakta mig om Du har några synpunkter på hemsidan och dess innehåll eller om Du har tips och ideér på vad som kan förbättras.

Mvh Elin

Källor

Materialet på hemsidan är matematik beskrivet med mina egna ord, så som jag skulle förklara det hela. Jag har dock behövt ta hjälp av matematikböcker för att få en mer exakt uppfattning kring vilka moment som ska tas upp i vilka kurser, hur djupt och i vilken ordning det ska komma (upplägget) osv. Dessa böcker presenteras här nedan.

Nya Delta Matematik kurs A och B (Naturvetenskap och teknik), Gleerups, Kjell Börup, Svante Körner, Edor Oscarsson, Åke Sandhall, Tore Selander, Ulf Söderström och Gleerups Utbildning AB, Kristianstad 2002

Nya Delta Matematik kurs C (Naturvetenskap och teknik), Gleerups, Kjell Börup, Edor Oscarsson, Åke Sandhall, Tore Selander, Ulf Söderström och Gleerups Utbildning AB, Kristianstad 2004

Nya Delta Matematik kurs D (Naturvetenskap och teknik), Gleerups, Kjell Börup, Edor Oscarsson, Åke Sandhall, Tore Selander, Ulf Söderström och Gleerups Utbildning AB, Kristianstad 2002

Nya Delta Matematik kurs E (Naturvetenskap och teknik), Gleerups, Kjell Börup, Edor Oscarsson, Åke Sandhall, Tore Selander, Ulf Söderström och Gleerups Utbildning AB, Kristianstad 2002

Matematik 3000 Kurs A och B (Naturvetenskap och teknik), Natur och Kultur, Lars-Eric Björk, Hans Brolin, Falköping 2001

Exponent A röd, Gleerups, Susanne Gennow, Ing-Mari Gustafsson, Bo Silborn och Gleerups Utbildning AB, Värnamo 2004

Exponent B röd, Gleerups, Susanne Gennow, Ing-Mari Gustafsson, Bo Silborn och Gleerups Utbildning AB, Värnamo 2004



Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.



Äldre kommentarer

  1. Thomas Almberg
    15 juni 2010 @ 22:54

    Hej, Ett stort tack till Elin (samt alla andra nämnda) för en fantastiskt bra sida. Vet inte hur ska kunnat klara högskolematten utan din/er hjälp. Tack, tack å åter tack. Lovar att donera en peng.

  2. Elin
    8 augusti 2010 @ 21:15

    Hej Thomas!
    Vi tackar så hemskt mycket för feedbacken! :)

  3. Andreas
    18 augusti 2010 @ 21:24

    Jättebra sida! Helt underbart bra faktiskt!

  4. Godzilla Hårddiskson
    13 september 2010 @ 15:32

    tack för bästa sajten! min startsida sedan fyra år tillbaka. Mums!

  5. Hanna
    26 oktober 2010 @ 23:57

    Håller på att läsa matte c på gymnasiet å denna Sida är verkligen till hjälp :) tack så mycket!!

  6. Demir
    12 mars 2011 @ 23:37

    Trevligt att du valt att utöka Elin, men varför bytte du ut bilden på Julias hand? Den var ju perfekt! :-D

  7. Elin
    14 mars 2011 @ 16:59

    Ja visst är det :) Ja det var inget fel på den designen, men man måste ju förnya sig! ;)

  8. Hans
    5 oktober 2011 @ 21:18

    Hej! Sökte på ekvationer på google och kom till denna sidan. Försökte hjälpa min dotter med högstadiematten och uppfriska gamla (glömda) kunskaper. Denna siten var till stor hjälp. Tusen tack! Mvh Hans