En halv är, tänk nu hur främmande, två tredjedelar av tre fjärdedelar.

-Piet Hein

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Matte 2

Matte 2 är likt matte 1 en grundläggande kurs. Kurserna innehåller ungefär samma ämnen, men denna kurs 2 i matematik går ner mer på djupet i de ämnena så att vi kan lära oss att lösa svårare problem. En av de större sakerna man blir introducerad till är i funktionsläran, där man blir introducerad till ickelinjära funktioner. Frukta dock inte, matteguiden har bra förklaringar!

I statistikavsnittet i matte 2 lär man sig bland annat hur man räknar ut sannolikheten för försök i flera steg. Man lär sig också ord som “standardavvikelse” och “relativ frekvens”.

Här finns gamla nationella prov i matte 2 samt formelblad. Denna kurs 2 i matte brukade ju heta matte B, så bli inte förvirrad av att det står matte B i proven – innehållet i proven är fortfarande korrekt och mycket bra träning!

InnehållsförteckningGillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer

 1. Mahamed Qadar
  26 november 2013 @ 21:06

  jag böhaver att lära på area

 2. Lejonet Jungel
  10 januari 2015 @ 20:52

  Behöver råd/hjälp, 1/3 + 1/4 + x =1 . Enligt mig jag förlänger nämnare för att få dem lika.
  vi får då : 4/12+ 3/12 + x=1 Här är jag fast, Hur går jag till väga. svaret skall vara 5/12.

  Uppgiften går ut att finna x. svaret skall vara som sagt x=5/12. Frågan är hur. Detta fanns med på Högskoleprovet.