Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Matte 1

Matte 1 är gymnasiets första mattekurs. Kursen är till för att, på något sätt, överlappa högstadiets matematik med gymnasiets. Således innehåller kursen en del repetition från högstadiet, men också lite fördjupning inom ämnen som ni förmodligen träffat på förut såsom sannolikhetslära eller ekvationer.

Annat kul som ingår i kursen är andelar, procent och hur man lär sig tolka olika statistiska diagram, till exempel linjediagram och stapeldiagram!

Matte 1 handlar som sagt mycket om att ge eleverna grundläggande kunskaper inom många områden inom matematiken. Därför tas även ekvationer, funktioner och geometri upp. Man får till och med lära sig lite trigonometri som man vanligtvis förknippar med matte 3.

Här finns gamla nationella prov i matte A samt formelblad. Kursen brukade heta Matte A, men heter ju nu Matte 1 – så de gamla nationella proven fungerar fortfarande fint även om det står A istället för 1.

InnehållsförteckningGillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer

 1. Peter Tillstrom
  30 augusti 2014 @ 13:02

  Som en ny gymnasie-elev, och matte-intresserad, är det här oerhört hjälpsamt. Det är också väl upplagt, så det är enkelt att kolla igenom. Många tack och bugningar!

 2. Anette Johansson
  15 februari 2015 @ 15:00

  Tack för matteguiden!!

 3. Dilshat Mametaliyev
  27 september 2015 @ 10:57

  Tac för hjälpsamt matteguigen att man får hjälp