Matematik är vetenskapen där man inte vet vad man pratar om, inte ens om det man säger är sant.

-Bertrand Russel

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Grafräknare - Grafräknarfunktioner


Allmänna funktioner

Spara tal i minnet

Ibland när du räknar så kan det hända att svaret på en beräkning kommer att behöva användas i en senare beräkning. Det är ju helt ok om man får ett hyfsat lätt tal som svar t.ex. 92, 250 eller 1,5. Men när vi kommer till de tal som har oändligt många decimaler så kan det vara skönt att spara dem för senare användning. För att spara ett tal i minnet så gör vi så här:

1. Du har fått fram ditt svar precis som i bilden här ovan. Klicka då på knappen

Det du ser i bilden ovan ska du även se på din miniräknare. Beroende på vilket språk du har miniräknaren på så står det antingen Ans (engelska Answer) eller Svar (svenska), båda uttrycken är följda av en pil.

2. Nu ska vi alltså välja en bokstav i vilken svaret kommer att sparas i. För att få miniräknaren att skriva bokstäver måste vi välja och sedan tryck på valfri knapp som har en grön bokstav ovanför sig. Vi väljer bokstaven A.

3. Sedan är det bara att klicka och talet är nu sparat i A.

4. När du ska göra en annan uträkning där det nyss sparade talet ska vara med så skriver du uttrycket på din miniräknare och väljer och sedan knappen för bokstaven A för att infoga bokstaven A där talet ska stå.
Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer