En halv är, tänk nu hur främmande, två tredjedelar av tre fjärdedelar.

-Piet Hein

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Grafräknare - Grafräknarfunktioner


Diskret matematik

Absolutbeloppet på grafräknaren

Du kan lätt kolla om dina uträkningar stämmer med hjälp av grafräknarens förmåga att beräkna absolutbeloppet. Funktionen benämns abs( och kan hittas under MATH > NUM > 1:abs( på en TI-84.

1. Tryck på knappenmath
Absolutbelopp på grafräknare 1

2. Flytta sedan markeringen från MATH längst till vänster, ett steg åt höger så NUM markeras. Detta görs med hjälp av pilarna på grafräknaren.
Absolutbelopp på grafräknare 2

3. Väl inne under NUM-fliken så är abs( markerat så det är bara att trycka på ENTER och vi kommer tillbaka till “räknerutan”.
Absolutbelopp på grafräknare 3

4. Fyll i talet du ska räkna ut. Här fyller vi i den de båda talen från b-uppgiften i Exempel 1 här ovan:
Skriv talet och klicka ENTER
Absolutbelopp på grafräknare 4
skriv talet och klicka ENTER
Absolutbelopp på grafräknare 5

Faktoruppdelning på grafräknare

Minsta gemensamma nämnaren

Bestämma Största Gemensamma Delaren med din grafräknare

Som vanligt är det viktigt att kunna utföra beräkningarna som ger en svaret, men man ta hjälp av grafräknaren för att se om man har kommit fram till rätt svar. Grafräknaren har en inbyggd funktion som bestämmer SGD för två tal. På engelska kallas SGD för GCD (Greatest Common Divider) och du hittar den genom att trycka på knappen math, bläddra ett steg åt höger till NUM, och sedan bläddra ner till sista alternativet (nr 9) där det står gcd(.
största gemensamma delare 1     största gemensamma delare 2
Största gemensamma delare 1

Infoga gcd( med ENTER och skriv därefter in de båda talen åtskilda med ett kommatecken KOMMA!!!. Tryck sedan enter och du får fram SGD.

Största gemensamma delare 2

Största gemensamma delare 3

n-fakultet på grafräknaren

Smidigt nog så har din grafräknare funktionen ! inbyggd så du slipper att sitta och slå in alla multiplikationer för hand. Skriv ditt tal t.ex. 3. Gå därefter in på math och bläddra sedan till höger till rubriken PRB (på svenska: SAN). På plats 4 i den menyn ser du utropstecknet som du sedan infogar. Klicka därefter enter och du får ditt svar.
Grafräknare meny MATH PRB     Grafräknare n-fakultet 1     Grafräknare n-fakultet 2

nPr på grafräknaren

Även nPr finns på din grafräknare. Man använder den genom att först skriva in siffran som anger antalet element man kan välja mellan (n) därefter infogas själva “nPr” och sedan skriver man siffran som anger antalet element som väljs ut (r). nPr hittar du på plats 2 under samma meny som n-fakultet, PRB. Vi skriver in talen från modellexemplet på sidan om Permutationer:

Grafräknare meny MATH PRB     Grafräknare nPr 1     Grafräknare nPr 2

Kombinationer på grafräknaren

Även för kombinationer finns det en funktion på grafräknaren, den kallas nCr (C = Combinations). Man använder den genom att först skriva in siffran som anger antalet element man kan välja mellan (n) därefter infogas själva “nCr” och sedan skriver man siffran som anger antalet element som väljs ut (r). nCr hittar du på plats 3 under samma meny som n-fakultet, PRB. Vi skriver in talen från modellexemplet på sidan om Permutationer:
Grafräknare meny MATH PRB     Grafräknare kombinationer 1
Grafräknare kombinationer 2
Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer