Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Rationella uttryck

I detta avsnitt behandlar vi rationella uttryck. De rationella uttrycken kan vara svåra att förstå sig på men är mycket grundläggande för framtida matematik. Vi ska lära oss faktorisering med hjälp av minsta gemensamma nämnare. Med faktorisering (eller faktoruppdelning som det också kallas) kan man förenkla många uttryck. Till exempel så kan 18x-12xy skrivas om till 6x(3-2y) vilket kan vara lite bekvämare att räkna med.

Vi kommer också lära oss att bli mer generella med funktionssymboler. Vi har tidigare sett symbolen f(x) när man sätter in ett tal istället för x. Nu ska vi se hur det ser ut när man sätter in ett uttryck i stället för x. Vad händer med f(x)=2x +3 om x=3a+1?

Till sist ska vi titta ännu mer på olikheter och ekvationer. Nu ska vi se vad som händer om du har x i nämnaren.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.