Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Grunder

Här är det allra första steget in i gymnasiematte-världen. Vi ska försöka lära er så mycket vi bara kan och tänkte att det verkade bäst att dra lite grundrepetition först.
I det här avsnittet kommer vi gå igenom olika former av tal. Vi kollar på flera typer av tal. I avsnittet Tal i decimalform lär vi oss vad ett decimaltal är och hur det är uppbyggt för att sedan gå över och lära oss lite om olika former av decimaltal som till exempel primtalen.
I Tal i bråkform lär vi oss att skriva tal som bråk och sedan hur man räknar med dessa tal som ibland inte är så enkelt. Vi lär oss addition och subtraktion men även multiplikation och divison av bråktal.
Vi lär oss beteckningar för bråktal och hur man skriver dem på så kallad “blandad form”.

När vi klarat av ovanstående områden går vi in på lite mer repetition från tidigare årskurser, vi får en uppfräschning om hur man räknar med potenser, vad betyder egentligen 46?
I avsnittet Potenser kommer alla potensregler att behandlas och ger er en bra bas att bygga på, som kommer behövas i senare kurser. Vi lär oss även att skriva tal i grundpotensform, ett exempel på grundpotensform är 9,56*105

Det sista vi lär oss i grundavsnittet är namnen på lite olika prefix, ni kommer lära er prefix som kilo, deci, tera plus många mer som finns representerade i en fin tabell i Prefix och enhetsbyten-delen.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.