Matematik är talens grammatik

-Hans Lohberger

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Statistik

Statistikavnittet hör till matte A och här får man lära sig grunderna i att bygga diagram och tabeller samt analysera data i olika former.
I de första två avsnitten lär vi oss hur man representerar data i form av linje resepktive cirkel och stapeldiagram, vi får lära oss om när vi ska göra vad och varför vissa diagram passar bättre vid speciella tillfällen.
I frekvenstabeller och stolpdiagram lär vi oss ytterliggare en typ av diagram men även hur man skriver upp en frekvenstabell på ett korrekt sätt.
I matte A eller matte B får man genomföra en egen undersökning som man sedan ska skriva en rapport om och presentera sina resultat på ett snyggt sätt i, då kommer dessa tabeller och diagram till nytta och det kan av den anledningen vara bra att lära sig detta.

Det sista avsnittet i den här sektionen är lägesmått och där går vi igenom tre typer av lägesmått: typvärde, median, och medelvärde. Medelvärde är det som flest personer hört talas om och kanske det mest användbara till att börja med, men även median och typvärde ger ett bra lägesmått och är helt klart bra att kunna inför framtiden.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.