Matematik är som kärlek - en enkel idé, med det kan bli komplicerat.

-Okänd

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Polynomfunktioner

Detta kapitel repeterar den algebra som du lärde dig i Matte B. Vi kommer först repetera polynom, kvadreringsregeln samt konjugatregeln. Det är två regler man inte kan se för mycket utav och bör kunnas utantill. Sen kollar vi vidare på andragradspolynom och andragradsekvationer. Vi visar hur man kan lösa dessa med hjälp av PQ-formeln.

Vi visar ett bra praktiskt exempel med olikheter. Det handlar om hur ett företag ska maximera sina intäkter I om dem säljer x väskor där I(x)=75x-0,4x2. Senare delen av kapitlet handlar om andra typer av ekvationer. Vad händer när man multiplicerar flera förstagradsfunktioner? Eller när x står under ett rottecken? Vi visar hur man löser rotekvationer med både förenkling samt substitutionsmetoden. Substitution är ofta ett bra sätt att lösa krångliga ekvationer men det är en hel del att tänka på. Ta dig lite extra tid att lära dig substitutionsmetoden.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.