Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Algebra

Parenteserna som du ser i matematikens algebra betyder något helt annat än i svenskan. De är inte där för att förtydliga något, i matematiken använder man parenteser för att ändra ordningen som du räknar ut saker i. Parenteser är krångligt så det gäller att ha tungan rätt i mun när man räknar med dem. Speciellt när man har ett minustecken framför. Vi kommer i detta avsnitt öppna ett nytt kapitel för din algebra genom att införa olikheter. Olikheter behandlas ganska likt likheter med några få undantag som man måste tänka sig för med.

Här kommer konjugatregeln och kvadreringsregeln dyka upp för första gången. Dessa regler är kommer följa dig under hela din skoltid. Så lär dig dem utantill. I lite senare mattekurser kommer du använda dem baklänges! Något mer som kommer följa dig genom din skolgång är andragradsekvationer och faktorisering. Om du behärskar faktorisering så kommer du kunna göra en del tricks med ekvationer för att räkna ut dem lättare. Andragradsfunktioner är funktioner som ändrar sitt y-värde i snabbare takt än dem linjära funktionerna som vi hittills tittat på. Om man vill veta hur snabbt andragradsfunktionerna ändrar sig använder man derivata.

I det här kapitlet kommer vi också presentera PQ-formeln. PQ-formeln används för att hitta rötterna/nollställena till en andragradsekvation. PQ-formeln kommer med 100% sannolikhet komma på ditt prov.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.