Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Funktionsstudier med derivata

I det första avsnittet andraderivata lär vi oss vad som händer om vi deriverar en funktion två gånger, men det vi framför allt lär oss är hur vi kan använda detta. Andraderivata kan hjälpa oss mycket när vi vill räkna ut max och min punkter på funktioner och vi kan studera andraderivatan för att få reda på om punkten vi hittat är en max eller en min punkt.

Vi lär oss att vissa funktioner som är mer komplicerade går att dela upp i så kallade sammansatta funktioner och kan då bli lättare att lösa, vi får även se några mindre exempel på detta i delen sammansatta funktioner

I avsnittet om exponential och logaritmfunktioner kombinerar vi det bästa av två världar, derivata och logaritmer. Vi får lära oss hur vi deriverar logaritmfunktioner och några exempel på detta presenteras.
I produkter och kvoter går vi igenom sammansatta funktioner och hur man gör för att derivera dessa, hur man använder den så kallade kedjeregeln som är extremt viktig att kunna i både Matte D och i framtida matte-kurser.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.