Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Derivata

Jag kan med glädje berätta att efter det här kapitlet har du klarat av det största steget som du kommer att ta i din matematikutbildning på gymnasiet. Detta kapitel handlar såklart om derivata. Derivata är mycket användbar i många situationer men tyvärr är det svårt att ge bra praktiska exempel på den här nivån. Det är lättare att se dess användbarhet i fysiken.

Vi börjar kapitlet med ändringskvot och gränsvärden på ändringskvot. Därifrån är steget till derivatas definition inte så stort. När du kan definitionen, glöm den. Du kommer använda dig av regler och tricks för att hitta derivatan. Den senare delen av kapitlet kommer handla mycket om deriveringsregler. Lär dig dem. Lär dig så mycket deriveringsregler som du bara kan. De är alltid bra och ha och kommer alltid tillbaka i senare matematik. Till derivata tillhör tangent. Vi behandlar tangenter och normalen till dessa sist i detta avsnitt.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.