Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Derivator och integraler

I det första avsnittet volymberäkning använder vi oss av derivata och en extremt användbar och relativ enkel formel för att beräkna volymer för olika kurvor. Vi tar även upp vad som händer om kurvan roterar kring någon av axlarna, vad får vi för figur och hur stor är dess volym är frågor som tas upp, ett exempel med volymberäkning av ett klot behandlas noga.

Den andra delen behandlar något som kallas ändringshastighet där vi mest räknar exempel, Ändringshastighet behandlar frågor i stil med det här glaset fylls med en viss volym per minut, hur mycket stiger vattenytan i glaset när det är halvfullt? Och sen har man en kurva för glaset. Knepigt avsnitt inom matte E där man använder det man lärt sig tidigare om rotationsvolymer.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.