Matematik är som kärlek - en enkel idé, med det kan bli komplicerat.

-Okänd

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Andelar

Nu har vi klarat av grunderna och fortsätter ge oss på användbara saker. Här i avnittet andelar kommer vi först gå igenom procent som betyder hundradel, för att sedan gå över till promille och ppm som är tusendel respektive miljondel.
Procenträkning är något ni alla borde lära er, vem vill inte veta hur mycket rabatt det är egentligen är på den där tröjan som är nedasatt med 20% vid varje rea?
För att kunna veta det måste vi först lära oss vad procent och procentenheter är för något och även lära oss räkna med dessa. Allt detta ger vi oss in på och reder ut innan vi går vidare till nästa avsnitt som är Ändringsfaktor.
Ändringsfaktor även kallat förändringsfaktor bygger också på procenträkning och tillåter oss att bestämma hur många procent något har ökat eller minskat i värde under till exempel en viss tid.
Vi lär oss inte bara räkna ut ändringsfaktorn i ett steg utan kollar även på hur det blir i de situationer där något förändras ett flertal gånger under en period, exempel på frågeställning runt detta kan vara att vi har pengar på banken som varje år växer med en viss ränta och vi vill veta hur mycket vi kommer att ha på vårt konto efter 10 år.

Efter de två huvudelarna i Andelar-kapitlet kommer en liten del där ni får lära er vad index är för något, inget som är jätteväsentligt men som kan vara bra att ha en aning om vad det är för något.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.