Matematik är som kärlek - en enkel idé, med det kan bli komplicerat.

-Okänd

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Funktioner

Funktionsdelen lägger grunden till massa saker vi senare kommer att lära oss och ha väldig nytta av under hela vår skolgång. Vi får till en början lära oss vad proportionalitet är för något innan vi går in på funktionsgrunder. Där ser vi att det finns olika typer av funktioner. Vi börjar med att gå igenom linjära funktioner där vi får se hur en graf av en linjär funktion ser ut samt räkna ett exempel som ger en bra grund till fuktionernas värld. En viktigt sak att lära sig om linjära funktioner som definitivt kommer vara med på alla prov ni skriver i matematik A är räta linjens ekvation: y = kx+m

Efter detta går vi över och räknar på exponentialfunktioner som är lite klurigare. Istället för att i det här avsnittet rabbla massa teori så koncentrerar vi oss på att räkna så många exempel vi bara kan. Vi får räkna omfattande exempel på exponentialfunktioner samt grafiskt se hur de skiljer sig från de linjära.
Värt att nämna är att även om linjära och exponentialfunktioner är bra att börja med är de långt ifrån alla funktioner som finns vilket vi kommer se när vi kommer upp i högre mattekurser till exempel har vi andragradsekvationer som kommer i Matte B.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.