Det högsta graden av ren tanke tänks i matematik.

-Platon

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Funktioner

Vi ska fortsätta att förklara grundläggande begrepp i matematiken. Här tar vi upp F(X) samt definition- och värdemängd. Vi tar ett kliv från linjära funktioner till ickelinjära funktioner och ger lite exempel på det. Vi visar att proportionalitet och finns bland dem ickelinjära funktionerna. Kunskaper från detta avsnitt är mycket användbara i fysiken. Till exempel kan många fysikuppgifter se hur såhär:

Man låter en liten blykula falla fritt en sträcka som är x meter. Med elektronisk hjälp lyckas man bestämma kulans slutfart y m/s. Mätdatan har man i en tabell. Efter upprepade försök kan man bestämma ett samband mellan x och y.

Till sist tar vi upp omvänd proportionalitet. Omvänd proportionalitet kan användas för att beskriva hur arean varierar på en rektangel när man varierar rektangelns sidor med en given omkrets. Till exempel om du ska bygga en hage. Du har 20 meter staket. Om sidan x är 9 m och sidan y är 1 m så får du en area på 9 kvadratmeter. Om x=1 och y=9 så blir arean=9. Om x=2 och y=8 blir arean=16. Någonstans där emellan finns alltså en största area.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.