En halv är, tänk nu hur främmande, två tredjedelar av tre fjärdedelar.

-Piet Hein

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Potenser och logaritmer

I det här avsnittet kommer vi fräscha upp era potenskunskaper. Potenser är något ni alla lärt er förut men som vi nu ska börja räkna med på riktigt.
I det första avsnittet Potenser med godtycklig exponent så går vi igenom lösningsformler för några vanliga potensekvationer och det som följer sedan är massa bra räknexempel som jag tycker ni ska orka er igenom.
I det andra avsnittet Basen e går vi igenom vad talet e egentligen är för något, ni får se lite grafer och funktioner, det pratas en hel del om kopplingar till derivata som ni såg i tidigare avsnitt i matematik C.

Senare i logaritmdelen så introduceras logaritmer , med start på 10-logaritmen och vi får sedan se ett antal räknexempel på logaritmer. Vi brukar inte säga åt er vad ni ska lära er och inte lära er, men är det något ni ska lära er på avsnittet om potenser och logaritmer så är det ALLT det som står i delen om logaritmlagarna. Här lär ni er saker som är viktiga att kunna hela vägen, i alla mattekurser ni någonsin kommer att läsa, och som definitivt kommer på nationella proven.

Potens och logaritm delen avslutas med att vi går igenom lite funktioner och vi ser ett väldigt ingående exempel på hur man använder sin grafräknare för att räkna ut potens och logaritmfunktioner.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.Äldre kommentarer

 1. Mariam
  26 september 2011 @ 14:19

  Vad ÄR logaritmer?

 2. Jonas Robèrt
  19 september 2012 @ 10:06

  najs

 3. Julia Lindblom
  20 november 2012 @ 12:26

  kul att veta! Bockar och bugar för hjälpen

  Mvh
  Julia Lindblom

 4. Tess Arén
  20 november 2012 @ 12:27

  haha alltså Alle…