Det högsta graden av ren tanke tänks i matematik.

-Platon

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Trigonometri i trianglar

Detta är det första avsnittet i matte D. Det kommer vara en hel del repetition från tidigare mattekurser. Vi påminner om hur cosinus, sinus och tangens fungerar. Vi kommer senare visa flera användbara formler. Om man känner till två sidor och vinkeln mellan dem i en triangel så finns det en sats som heter Areasatsen som beräknar arean av triangeln. En annan formel är sinussatsen. Den säger att om du känner till två vinklar och en sida eller två sidor och en vinkel så kan man räkna ut övriga sidor och vinklar. Vid svårare provuppgifter behöver man ofta använda kombinationer av areasatsen och sinussatsen. Dessa satser är inte svåra att komma ihåg eller lära sig så ta lite tid att lära dig dem, dem är bra att ha.

I slutet på detta avsnitt så utvidgar vi Pythagoras sats till alla trianglar istället för bara rätvinkliga. Vi får då cosinussatsen. Cosinussatsen är lite svår att minnas men är ganska lik Pytagoras sats.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.