Gud har skapat de naturliga talen. Resten är människans verk.

-Leopold Kronecker

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Komplexa tal

Välkomna till matematik E, här kommer vi tyvärr lära oss att vissa av de saker vi lärt oss förut inte alltid stämmer.
Som ett första exempel kan vi säga att ekvationen x5 = nånting alltid kommer ha 5 lösningar, förut kunde vi säga att ekvationen “saknade lösningar”, det vi egentligen menade då var att det inte fanns några lösningar i det Reella talplanet. I första delen här får vi lära oss om de komplexa talen, alltså tal som vi aldrig stött på tidigare.

Efter att fått en bra grund till vad komplexa tal är för något ska vi ta oss an utmaningen att räkna med dem. Alla fyra räknesätten behandlas men vi går även igenom vad konjugat är och visar exempel på detta.

I ekvationer 1 och 2 ser vi att vi kan få komplexa svar när vi räknar ekvationer som vi tidigare räknat på utan problem, vi ser exempel på andragradsfunktioner som behandlas i matematik B, men som här ger lite mer komplexa utträkningar.
Vi lär oss sedan något som vi lärde oss för länge länge sen men som många inte kommer ihåg och det är först här det blir användbart, liggande stolen! Stort användningsområde är polynomdivision som vi får se ett väldokumenterat exempel på här.

I sista delen polär form lär vi er vad polär form är för något och kort om hur man skriver tal på polär form. Finns ett par användbara formler som Eulers och de Moivres som är bra att kunna.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.