Matematik är vetenskapen där man inte vet vad man pratar om, inte ens om det man säger är sant.

-Bertrand Russel

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Geometri

Nu är vi framme vid ert första möte med geometrin inom matematiken. Geometrin är till skillnad från vad vissa tror mycket mycket större än fyrkanter och cirklar.
Vi börjar här att lära oss om vinklar, hur de mäts , hur de benämns etc.. Vinklar lovar jag er återkommer i nästkommande kurser och kan vara bra tt gå igenom lite extra och lägga på minnet, se till att ni går igenom avsnitten där vinkelsumma och likformighet diskuteras.
Efter att lärt oss lite grunder inom området går vi in på att lära oss beräkna area och omkrets för en mängd olika figurer som vi ser i kroppar avsnittet kan vara betydligt mycket mer komplicerade än bara cirklar och fyrkanter.
Avsnittet Skala tar upp hur vi kan förminska eller förstora något och sedan kunna ange hur stor del av urspungsbilden vi har efter förstoringen/förminskningen. Vi lär oss både om längdskala och areaskala samt förhållandet mellan dem.

Det sista avsnittet som heter trigonometri är litet men långt ifrån oviktigt, vi lär oss om förhållandet mellan vinklar och hur vi kan räkna ut vinklar på ett bra sätt. Detta behandlas bara lite i Matte A på gymnasiet men återkommer i Matte D i desto större form och även om man fortsätter läsa matematik efter gymnasiet. Om ni är intresserade kan ni läsa mer om trigonometri här inom Matte D.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.