Matematik är talens grammatik

-Hans Lohberger

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Integraler

Nu när vi lärt oss derivata bra är det dags att ta steget vidare till integraler. Vi kommer börja med att göra en noggrann definition av integraler för att sedan fortsätta att använda integraler till areaberäkningar.

Vi tittat på primitiva funktioner och visar dem vanligaste reglerna för dem. Det finns en väsentlig skillnad på derivata och primitiva funktioner. Förutom att dem är varandras motsats är det så att det inte finns regler för att hitta alla primitiva funktioner. För derivata finns det regler och man kan avgöra derivatan eller om den inte finns. Men för riktigt svåra funktioner kan man inte hitta dess primitiva funktion. Det krävs riktigt mycket erfarenhet och många svåra tricks för att lösa vissa primitiva funktioner.

Sist i detta avsnitt talar vi om areaberäkningar med hjälp av integraler. När man räknar med integraler bör man alltid rita upp funktionen så man ser hur den ser ut. Det finns en del fallgropar man måste akta sig för. Till exempel, vad händer om funktionen finns på båda sidor om x-axeln? Till din hjälp med integral beräkningar finns det ett miniräknarprogram.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.