Det högsta graden av ren tanke tänks i matematik.

-Platon

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Trigonometriska funktioner

Här diskuteras de grundläggande trigonometriska funktionerna. Vi går lite mer genomgående igenom sinus och cosinus och indroducerar enhetscirkeln, som är extremt bra att kunna, Lär er den! Vi kollar även på vinklar samt lär oss hur stor en period är.

I nedanstående avsnitt tas olika trigonometriska funktioner upp och vi får framför allt se en mängd olika exempel på hur man löser ekvationer av olika slag. Vi ser även kurvor för de trigonometriska funktionerna och vi får lära oss värden på sinus och cosinus för vissa vinklar. Mitt tips till er är att lära er hur man beräknar vinklar genom att rita upp dels enhetscirkeln men även standard trianglar där man sätter givna vinklar är bra om man inte orkar memorisera allt.

I sista avsnittet får vi reda på att det inte fungerar att räkna derivator av sinus och cosinus när vi mäter med grader utan vi går här över till en ny vinkelenhet som heter radianer. Ibland vill man använda grader och ibland radianer, från och med nu kommer vi mest använda oss av radianer men även grader och vi lär oss därför att omvandla radianer till grader och tvärtom.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.