Det högsta graden av ren tanke tänks i matematik.

-Platon

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Matriser

I detta kapitel om Matriser går vi igenom allt basic som du kan behöva kunna inom Matte F och de första kurserna på Universitetet! Många skolor erbjuder inte eleverna att få läsa matte F eftersom de inte har lärare med behörighet eller har tid att lära eleverna denna matematik. Mycket eftersom de endast anser att det är en “onödig förberedande kurs inför universitetet”, men vi anser att Matte F är mycket mer än det. Vad Matte F går igenom går man också igenom på Universitet i kurser så som “Envariabelsanalys” och “Linjär Algebra”, så kan man allt som finns på denna sida kommer man ha det mycket enkelt i de kurserna!

Angående matriser så går vi igenom vad en matris är, alltså det mest grundläggande – bland annat enhetsmatrisen/identitetsmatrisen. Vidare går vi igenom hur man räknar för hand med matriser med både addition, subtraktion och den svåraste och mest förvirrande (i början) multiplikation! Hur man får fram determinanter, transponat och hur man för hand räknar fram inversen av en matris går vi igenom i följande delar. Det är en speciell teknik man använder, och när man väl kommit in i rätt tänk så kommer det gå som en dans! Vi lovar!

Kapitlet avslutas med delen Isomorf avbildning som visar hur man kan skapa en matris om man har komplexa tal, eller tvärt om!Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.