Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Differentialekvationer

Vad är en differentialekvation, det tar vi upp väldigt kort i det första avsnittet för att i de två efterföljande avsnitten Ekvationer av första ordningen och Ekvationer av andra ordningen gå in på olika typer av differentialekvationer samt visa hur vi löser dem. Olika ordningar beror på vilken typ av derivator differentialekvationen innehåller, innehåller den någon andraderivata klassas ekvationen som att vara av andra ordningen.
Vi går även igenom vad homogena och inhomogena ekvationer är för något och olika lösningsmetoder för dessa.

I det sista avsnittet numeriska metoder går vi igenom hur du räknar fram närmevärden till funktioner och ekvationer med så pass bra noggrannhet du behöver, det här är inte så användbart i gymnasiet, vi lär endast ut en metod som kallas Eulers metod men kommer mer och mer om man fortsätter läsa matte efter gymnasiet och inser att allt inte går att lösa exakt utan att numeriska metoder behövs för att kunna lösa många vardagsproblem.Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.