Matematik är vetenskapen där man inte vet vad man pratar om, inte ens om det man säger är sant.

-Bertrand Russel

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Matte D

Matte D tar dig steget vidare in i den avancerade matematiken som introducerades i matte C. Man lär sig ännu mer trigonometri och massa användbara formler som areasatsen och cosinussatsen som är en specialvariant av pythagoras sats för alla trianglar. Man kopplar ihop sina kunskaper om trigonometri och derivata för att kunna derivera trigonometriska funktioner. Man lär sig att derivera en derivata för att få en “andraderivata” samt att derivera sammansatta funktioner mm.

När man har läst så mycket om derivata som man bara kan så sätts en kunskaper och erfarenheter på prov när man ska böra integrera. Det svåra med integrering är att inte finns inga regler så att man kan lösa alla integraler. Ofta får man prova sig fram eller slå upp det i en tabell.

Här finns gamla nationella prov i matte D samt formelblad.

Innehållsförteckning



Gillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.