Jag har aldrig träffat någon matematiker som har varit kapabel till att tänka förnuftigt.

-Sokrates

Välkommen till Matteguiden!
Här förklaras gymnasiematten utan vrickade härledningar och bevis, som oftast bara krånglar till det hela ännu mer. Duger inte förklaringarna på sidan så kika gärna in i forumet där du både kan bli hjälpt och hjälpa andra.

Matte C

Matte C, här börjar matematiken på riktigt. Det är i denna kurs som du blir introducerad till den matten som du kommer ha användning av i studier efter gymnasiet. Kursen börjar med att studera polynom av olika grader och hur man löser sådana ekvationer. Man lär sig att hitta minsta gemensamma nämnare och att faktorisera rationella uttryck.

Man fortsätter men fuktionslära genom hela matte C, här näst tas derivata upp. Derivata är vanligtvis det som är svårast att lära sig och förstå. Men efter att man har förstått innebörden av derivata och terminologin runt om så blir nästkommande matte kurser mycket lättare. Till exempel i matte D där du ska lära dig att göra motsatsen till att derivera, integrera.

I matte C kursen får man också lära sig om potenser och logaritmer. Man får ett namn på talet 2.718 samt man lär sig logaritmenlagar.

Här finns gamla nationella prov i matte C samt formelblad.

InnehållsförteckningGillade du denna sida? Hjälp andra att hitta den!

Genom att trycka på länkarna här över så sprider du ordet om Matteguiden och hjälper oss att växa. På så sätt kan vi fortsätta att hjälpa besökare som behöver hjälp med matten.